Witamina K2 – zdrowa krew i mocne kości.

Witaminy K1, K2 i K3 są grupą witamin K, które zostały odkryte stosunkowo niedawno. W 1930 roku przy okazji badań nad metabolizmem cholesterolu poznano działanie witaminy w procesie krzepliwości krwi. Nazwano ją wtedy witaminą koagulacji.

Witamina K2 – pora bliżej przyjrzeć się witaminie koagulacji.

Grupa witamin K2 wytwarzana jest w naszym układzie pokarmowym. Możemy ją także spożywać w mięsie mleku oraz jajkach. Jedną z różnic, które cechuje witaminę K2 od na przykład K1 jest to, że transpotrowana jest przez lipoproteiny, przez co dostarczana jest do różnych tkanek – nie tylko do jednego narządu. Wchłanialność tej witaminy również jest inna od jej imienniczki. Witamina K2 wchłania się w całości przez nasz organizm, natomiast witaminę K1 możemy przyswoić tylko w 15 procentach.

Witamina K2 – jakie korzyści dla zdrowia?

Podstawową funkcją, jaką spełnia witamina K2 dla naszego ciała jest pomoc w procesach krzepnięcia krwi. Dzięki niej łatwiej goją się rany, oraz zacięci przy goleniu nie krwawimy przez cały kolejny dzień.
Witamina K2 przyczynia się także do funkcjonowania metabolizmy wapnia, przez co jest bardzo zdrowa dla naszych kości. Znakomicie współpracuje z witaminą D3, która również zdrowa jest dla naszego układu kostnego. Dzięki swoim właściwościom, witamina K2 zapobiega osteoporozie, krzywicy oraz innym chorobom naszych kości.

Witamina K2 – gdy jest niedobór.

Osoby zmagające się z chorobami wątroby oraz odporne na wchłanianie tej witaminy są przede wszystkim wrażliwsze na urazy mechaniczne. Na brak witaminy K2 narażone są także osoby biorące leki przeciwzakrzepowe. Ich kości są wtedy bardziej kruche, przez co bardziej narażone na złamania. Niedobór witaminy K2 wpływa też negatywnie na nasz układ krążenia i może doprowadzić nawet do zawału. Coraz częściej u młodych ludzi śmierć spowodowana jest przez zatkane tętnice. Uważajmy na to co jemy oraz suplementujmy się mądrze, aby nasze ciało funkcjonowało prawidłowo i żebyśmy na co dzień czuli się zdrowo i dobrze.