Sałatka Cezar – skąd pochodzi? Co wchodzi w jej skład?

Lubisz gotować? W kuchni spędzasz połowę swojego życia? W takim razie z pewnością znana jest Ci sałatka Cezar. Jest to bowiem jedna z najpopularniejszych sałatek, którą podaje się zarówno na obiad, kolację, jak i jako przekąska na imprezy. W dzisiejszym materiale przybliżymy sobie co nieco temat tej wyśmienitej potrawy.

Skąd to się w ogóle wzięło?

Historia powstania sałatki Cezar ma wiele wersji. Jedna z nich (najpopularniejsza) mówi, że kucharz pochodzący z Włoch, Caesar Cardini, przygotował ją ze składników, które zostały mu w spiżarni. Sytuacja miała mieć miejsce w restauracji, w meksykańskim mieście Tijuana, w 1924 roku. Mężczyzna miał wymyślić danie, które nie wymaga wielu składników (jego spiżarnia świeciła pustkami), dlatego tak właśnie powstała owa sałatka.

Jakie składniki zawiera oryginalna sałatka przyrządzona według przepisu Caesara Cardiniego? W spiżarni właściciela restauracji nie było zbyt wiele produktów, dlatego też oryginalna receptura sałatki Cezar zawiera:

  • kurczak (opcjonalnie);
  • sałata rzymska;
  • tarty parmezan;
  • grzanki z chleba;
  • czosnek;
  • jajko;
  • sól, pieprz, sok z cytryny;
  • ocet winny;
  • oliwa czosnkowa;
  • oraz sos Worcestershire, czyli sos kulinarny o smaku korzennym – fermentowany.

Warto tutaj wspomnieć, że z czasem pojawiło się wiele różnych wersji popularnej sałatki Cezar. Niektórzy zamiast kurczaka dodają do potrawy krewetki, ser feta, czy też inne rodzaje sałaty. Wszystko zależy bowiem od indywidualnych preferencji i upodobań kulinarnych.

Przy jakich okolicznościach można podawać sałatkę Cezar?

Dobrze przyrządzona sałatka Cezar będzie idealnie pasować, jako danie na podwieczorek, kolację, czy też jako przystawka. Niemniej jednak wszystko zależy od składników. Jeżeli przygotujemy ją z dodatkiem kurczaka, może być również traktowana, jako danie obiadowe. W formie obiadowej sprawdzi się również wersja z boczkiem oraz gotowanymi jajkami na twardo.