Historia mięty nie jest powszechnie znana. Żeby poznać jej sens trzeba sięgnąć do mitologii greckiej. Sama nazwa „mięta” pochodzi od imienia greckiej nimfy – Mentha – która została zamieniona w zieloną roślinkę po tym, jak wyszło na jaw, że jest kochanką Plutona (greckiego boga płodnych ziem i bogactwa). Persefona (żona Plutona) nie wytrzymała presji i z zazdrości zamieniła kochankę męża w… miętę.
Roślina, którą znajdziemy niemal w każdym ogródku, wykorzystywana jest w różnych dziedzinach. W kuchni idealnie sprawdza się jako dekoracja deseru. Mięta pieprzowa – uważana za najbardziej popularną – posiada takie związki, jak: mentol, potas, cynk czy magnez.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że ta niepozorna roślina ma od kilku do kilkuset gatunków. Można zatem spotkać się z takimi odmianami, jak: mięta polna, jabłkowa, zielona, cytrynowa, czekoladowa, meksykańska lub mięta długolistna.
W artykule zapoznam cię z dwoma z nich – miętą cytrynową i meksykańską.
Idealna na balkony
Mięta cytrynowa to, pochodząca ze Szkocji, mieszanka mięty polnej i zielonej. Jedna z popularnych – ale nie najpopularniejszych – odmian. Nazwa pochodzi od jej charakterystycznego smaku i zapachu cytryny. Jest wyjątkowo wytrzymała i mrozoodporna, dzięki czemu śmiało możesz hodować ją na balkonie nawet zimą.
Jak wiele innych odmian, również mięta cytrynowa ma właściwości lecznicze. Można zrobić z niej napar, którego picie łagodzi niektóre dolegliwości żołądkowe (ból brzucha, wzdęcia).
Najlepiej jednak sprawdzi się w kuchni. Świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi, w zupach krem, jako dekoracja na desery lodowe oraz w drinkach i napojach. Możesz dodać ją niemal do wszystkiego!
Grubolistna meksykańska
Ciekawą odmianą jest mięta meksykańska, znana też jako mięta grubolistna lub oregano meksykańskie. Roślina, mimo swojej nazwy, nie pochodzi z meksyku, a z części Afryki i Azji.
Ma grube, włochate listki. Wydziela bardzo intensywny miętowy zapach, który uwalnia się już przy delikatnym dotknięciu. Olejek zrobiony z tej odmiany mięty działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.
Można jej bezpiecznie używać jako przyprawę w kuchni. W ziołolecznictwie natomiast trzeba zachować ostrożność, ponieważ nadmierne spożycie może być dla człowieka niebezpieczne.
Mówi się, że wszystko w nadmiarze szkodzi. Dlatego z rozwagą podchodź do każdej z odmian mięty aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.